kolmapäev, 12. november 2014

Viimased p2evad siin on olnud rahulikud. Kuna n2dalavahetusel oli mu tervis natuke kehvake, siis veetsin laup2eva ja pyhap2eva koduselt. Puhkep2evad on Salvadoris tavaliselt rannap2evad ja selle t6ttu veetsin ka mina osa oma n2dalavahetusest kodurannas, mis oli rahvast pilgeni t2is. Tegelikult on brasiillaste rannaharjumused v2ga toredad, sest randa minemist v6etakse t6siselt ette ning koju ei minda enne p2ikeseloojangut. Nad ostavad kastide viisi juua, syya, v6tavad kaasa rannatoolid ja varjud ning veedavad suure seltskonnaga seal terve p2eva.

Laup2eva 6htust veetsin osa yhe capoeira treeneri ja tema tuttavate seltskonnas. Vestlesime paar tundi ning alles hiljem hakkasin m6tlema, et minu vestluskaaslane on elanud 5 aastat USA-s ning r22gib parimat inglise keelt. Meie aga vestlesime need paar tundi portugali keeles, vahepeal lylitasin inglise keelele ymber, aga sain portugali keele r22kimisega kenasti hakkama. :)

Hiljem vestlesime suuremas seltkonnas inglise keeles Salvadorist, siinsetest Aafrika m6judest, valgetest ja mustanahalistest. Seltskond laua ymber koosnes ka erinevate juurte ja taustaga inimestest ning millegip2rast tuli see teema yles. Salvadoris on mustanahalisi ligikaudu 28% ja valgeid 19%. Ylej22nu moodustub segaverelistest, asiaatidest ja muudest rahvustest. Millegip2rast arvasin, et kuna mustanahaliste osakaal siin on suurem, on ka rassismiprobleem v2iksem. Eksisin r2ngalt. Terves Brasiilias tegelikult kehtib kirjutamata reegel v6i arusaam, et valged juhivad riiki, t66tavad k6rgetel ametikohtadel, teenivad rohkem raha ning leiavad lihtsamini t66d. Paljud mustanahalised naised pleegitavad oma kehakarvu ja sirgendavad oma juukseid. Selliseid juukseid, nagu minul (sirged ja siledad), kutsutakse siin cabelo bom'iks ehk headeks juusteks. Krussis juukseid kutsuvad naised ise siis vastupidiselt halbadeks juusteks.

Seltskonnas oli ka yks Aafrika juurtega noormees, kes t66tab tavakoolis teismeliste ajaloo6petajana. Ajalugu puudutab palju selliseid teemasid ning yhel p2eval kysis ta klassi ees 6pilastelt: "Kes teist on mustanahalised?" Mitte keegi ei t6stnud k2tt. M6ni isegi ytles oma kaaslase poole n2idates, et tema on tumedam, kui mina. Ei tea, kas sellised asjad maailmas kunagi muutuvad..

Pyhap2eva 6htu m66dus Silasega vesteldes. Olime kahekesi kodus, k2isime Rio Vermelho peal jalutamas, s6ime acaraje'd ja j6ime acai'd. T2ielik Bahia 6htus66k :) Ta r22kis palju muusikast, muusikuks olemisest, selle ameti keerukusest ja konkurentsist siin Salvadoris. T66d ja vastavat tasu leidub k6ige rohkem Brasiilia "New Yorgis", São Paulos. See linn ei ole aga paljudele Bahia elanikele meeltm66da, sest São Paulo on suur, k6rghooneid ja t66tavaid inimesi t2is. Kultuur ja elu on ka hoopis teistsugused.
Hiljem kodus tagasi olles n2itas ta mulle vanu pilte oma perekonnast ja ema-isa noorusp6lvest. Huvitav oli kuulda ja n2ha yhe Brasiilia perekonna lugu.

A.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar